Google+ Followers

Tuesday, August 25, 2009

Kenapa Pilih Tupperware?

Kebanyakkan produk Tupperware diperbuat daripada LDPE plastik (plastik #5) dan di iktiraf selamat untuk digunakan berulang-ulang kali. Sebagai pengguna bijak, anda mesti meneliti sesetengah bekas penyimpanan plastik yang dikatakan “safe brands” menggunakan nombor kod plastik yang berbeza. Hampir semua produk Tupperware menggunakan polycarbonate (plastik #7) yang dibuktikan selamat dan menghapuskan bakteria dan bahan kimia merbahaya seperti Bisphenol A (BPA).

Bagaimana dengan tempat menyimpan susu anak anda?

Anda pastinya menggunakan botol susu yang bebas BPA tetapi kebanyakan kita lupa tentang tempat penyimpanannya. Pindahkan susu yang dibeli didalam tin atau plastik ke dalam bekas yang bebas BPA. Mungkin ini adalah salah satu punca anak anda selalu sakit atau tidak cergas, malah juga dapat dibuktikan mengganggu sistem otak dan mengalami masalah dalam pembelajarannya.

Kod pengenalan bahan mentah (kitar semula) direka untuk plastik yang boleh dikitar semula. Kod ini adalah kod Tiga segi (teliti di bawah bekas plastic anda) dan diikuti nombor 1 hingga 7 untuk tujuan pengasingan semasa proses kitar semula berdasarkan jenis plastik.

Disebabkan produk Tupperware mempunyai jaminan seumur hidup dan tidak menggunakan produk kitar semula. Ianya tidak dilabel dengan kod kitar semula.

Kebanyakan bekas penyimpanan plastik mengandungi Bisphenol A (BPA) dan bahan kimia lain yang amat merbahaya. Botol plastik yang diperbuat daripada polyethylene terephthalate (PET atau PETE, atau plastik #1) – seperti botol air mineral selamat digunakan untuk kali pertama – tetapi boleh menyebabkan kanser, ketidak seimbangan horman – jika digunakan berulang-ulang kali. Selain itu, makanan yang dibungkus dalam plastik seperti roti daripada polyvinyl chloride (PVC, atau plastik #3), boleh mengakibatkan kanser, Mengeluarkan makanan daripada pembalut plastik adalah digalakkan.

Bekas penyimpan makanan yang diperbuat daripada polystyrene (PS, atau plastik #6, juga dikenali sebagai Styrofoam) juga sangat merbahaya.Di mana kompenan bawahnya boleh menyebabkan keradangan kulit, mata dan system penghadaman, tekanan, lemah, masalah buah pinggang dan masalah system saraf. Keluarkan bahan makan yang dibeli dari bekas polistrene yang dibeli di restoran sebaik sahaja sampai dirumah ke dalam bekas yang selamat.

Sekiranya kepala anda rasa berputar (atau pening) dan anda tidak dapat meneliti bekas plastik yang anda gunakan, gunakanlah kaca seperti PYREX yang tidak mengandungi sebarang bahan kimia. Tapi berhati-hati kerana ianya berat, mudah pecah dan tidak sesuai untuk kanak-kanak. Malah tiada jaminan untuknya sekiranya ianya pecah atau retak walau semahal manapun anda beli.

No comments:

Post a Comment